Παραλίες

Παραλίες κοντά στην πόλη

Η αρχή γίνεται σχεδόν από το κέντρο της πόλης με την παραλία της Bella Vista. Μία παραλία που έχει μεταμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Διατίθενται ομπρέλες και καθίσματα, ώστε οι λουόμενοι να μπορούν να απολαύσουν στιγμές δροσιάς και χαλάρωσης σχεδόν δίπλα στην προκυμαία του νησιού. Λίγο πιο έξω από το κέντρο της πόλης, αλλά σε απόσταση αναπνοής, βρίσκονται αρκετές ακόμα πεντακάθαρες παραλίες όπως ο Όρμος του Λω, ο Αφανής Ναύτης, το Τάγμα στην Αγία Παρασκευή, η Δασκαλόπετρα. Ο χρόνος που απαιτείται για να τις επισκεφτείς από την πόλη της Χίου δεν ξεπερνά τα 10 λεπτά, ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο προς το Βροντάδο. Σε όλες αυτές τις παραλίες λειτουργούν συνήθως αναψυκτήρια ενώ υπάρχουν και επιλογές από κοντινές ταβέρνες για αυτούς που θέλουν να συνδυάσουν το μπάνιο τους με έναν γευστικό μεζέ.

Παραλίες της βόρειας Χίου

Κατευθυνόμενος ο επισκέπτης προς το βόρειο τμήμα του νησιού θα συναντήσει αρχικά την παραλία του Μερσινιδίου. Άγνωστη και δυσπρόσιτη παραλία μέχρι και πριν μερικά χρόνια, το Μερσινίδι σήμερα αποτελεί ένα συνήθη καθημερινό προορισμό τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες του νησιού. Την εναλλακτική παραλία του Μερσινιδίου ακολουθεί η κοσμοπολίτικη παραλία των Γλάρων. Για τους λάτρεις της δυνατής μουσικής αλλά και της διασκέδασης στην παραλία οι Γλάροι θα αποτελέσουν τον ιδανικό προορισμό. Ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει το μπάνιο του στα καταγάλανα νερά του κόλπου με έναν καφέ ή μία μπύρα από το Beach Bar. Παρέχονται ξαπλώστρες για αυτούς που το επιθυμούν, ενώ όσοι θέλουν να απολαύσουν το μπάνιο τους ανέξοδα μπορούν να απλώσουν τις πετσέτες του στην παραλία. Στην περιοχή των Καρδαμύλων βρίσκουμε το Γιόσσωνα, το Ναγό και το Γιαλυσκάρι τρεις ακτές που χαρακτηρίζονται από το ολόλευκο τους βότσαλο. Η επίσκεψη σας εκεί θα μπορούσε να συνδυαστεί με μία εκδρομή στο χωριό των Καρδαμύλων αλλά και ακόμη πιο βόρεια, προς τα χωριά του Πελινναίου (Αμάδες, Βίκι, Καμπιά) όπου μπορεί κανείς να ανακαλύψει το βορειότερο άκρο του νησιού με παρθένες παραλίες, άγνωστες για την πλειοψηφία του κόσμου.

Παραλίες της δυτικής Χίου

Στη δυτική πλευρά του νησιού το τοπίο αλλάζει. Υπάρχουν πολλές επιλογές ανάμεσα σε δεκάδες μικρούς και μεγάλους κόλπους με πρασινογάλαζα νερά και πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Κατά μήκος της διαδρομής από το μεσαιωνικό χωριό των Μεστών μέχρι το κεφαλοχώρι της βορειοδυτικής Χίου, τη Βολισσό, θα συναντήσετε ανάμεσα σε άλλες παραλίες, την Αγία Ειρήνη, το Λιθί, την Ελίντα, το Μετόχι, το Τηγάνι, το Τραχήλι, τα Πραστιά, τα Μαγεμένα, το Μάναγρο, τα Λημνιά, τα Λευκάθια, τη Λήμνο, τη Λαμψά, την Αγία Μαρκέλλα! Όσοι θεωρούν ότι οι αντοχές στα κρύα νερά είναι περιορισμένες καλό θα ήταν να απολαύσουν απλά τη θέα και το ζεστό ήλιο... Από τις παραλίες της βορειοδυτικής Χίου διακρίνονται τα ιστορικά Ψαρά, που παρότι μικρά διαθέτουν πολλές και εξίσου όμορφες παραλίες. Έτσι κι αλλιώς πρέπει να τα επισκεφθείτε! Τέλος αν συνεχίσετε ακόμα πιο βόρεια θα συναντήσετε παραλίες με κρυστάλλινα νερά όπως η Έζουσα, ο Άγιος Ισίδωρος, ο Άγιος Γεώργιος, τα Αγαλάτου, τα Αγιάσματα αλλά και άλλους κόλπους με πλούσια φυσική ομορφιά που σας προσκαλούν να τους ανακαλύψετε.

Παραλίες της νότιας Χίου

Πολλές είναι όμως και οι επιλογές σας στο νότιο κομμάτι του νησιού. Ξεκινώντας από τον τουριστικό Καρφά με την αμμώδη παραλία και τα πολυάριθμα τουριστικά μαγαζιά, μέχρι και την κοσμοπολίτικη Κώμη, τον κυριακάτικο προορισμό της μεγάλης πλειοψηφίας των νέων για ξέφρενο γλέντι στα beach bar της παραλίας. Ενδιάμεσα στη διαδρομή αυτή συναντάμε τον επίσης τουριστικό Μέγα Λημνιώνα, την καθημερινά πολυσύχναστη Αγία Φωτιά, την παραλία του Καταρράκτη με τις εξαιρετικές ψαροταβέρνες, τις δύο παραλίες των Νενήτων, τα Γρίδια και τη Βοκαριά, και νοτιότερα τον Άγιο Γιάννη, το Βίρι και το Λιλικά. Τα Μαύρα Βόλια στον Εμποριό είναι ίσως η διασημότερη παραλία του νησιού, χάρη στο μοναδικό ηφαιστειογενές τοπίο. Η παραλία ξεχωρίζει για τα μαύρα βότσαλα ή μαύρα λιλάδια, όπως τα λένε οι ντόπιοι. Το βραχώδες σκηνικό συμπληρώνουν τα πεντακάθαρα νερά. Νοτιοδυτικά από τα Μαύρα Βόλια συναντάμε μία επίσης εντυπωσιακή παραλία, τα Βρουλίδια με θέα τη βραχονησίδα "Βενέτικο". Τέλος, στην περιοχή των μεσαιωνικών οικισμών των Μεστών, των Ολύμπων και του Πυργίου θα βρείτε την Αυλωνιά, τα Κάτω Φανά, την Αγία Δύναμη, την Καρύντα, την Αποθήκα, τα Σαλάγωνα, τα Δίδυμα, παραλίες λιγότερο τουριστικές αλλά εξίσου ελκυστικές στον επισκέπτη.

core dogfood copy trialer